OPORTUNITATI

Saptamana europeana a regiunilor si oraselor (#EURegionsWeek): 3 în 1Cunoscutul eveniment major la nivelul UE „Saptamâna europeana a regiunilor si oraselor”, editia 2020, a avut doua provocari majore de abordat în acest an: organizarea unui eveniment major în lumea post-pandemica si gestionarea unui record absolut al cererilor partenerilor (mai mult decât dublu fata de anul trecut).   Care a fost solutia Directiei generale politica regionala si urbana a Comisiei? Organizare pe durata a 3 saptamâni în loc de una!
Cea de-a 18-a editie a evenimentului, coorganizata de DG REGIO si Comitetul Regiunilor, ar fi trebuit sa aiba loc în perioada 12-15 octombrie 2020 la Bruxelles. Cu toate acestea, gazduirea a 500 de sesiuni, cu respectarea regulilor de distantare social, a fost imposibila doar în intervalul de timp de 4 zile prevazute ca în fiecare an. Prin urmare, evenimentul se va desfasura acum pe durata a 3 saptamâni, cele mai multe sesiuni fiind prevazute în format online, evenimentele politice-cheie (spre exemplu; „Dialogurile cu cetatenii” sau „Premii Regiostars”) într-un format hibrid - fizic zi online, iar expozitiile si discutiile conexe la fata locului.

Sub deviza „Relansare. Europa. Împreuna”, aceste 3 saptamâni vor derula succesiv activitati înscrise în cele 3 teme ale acestei editii:
• 5-9 octombrie (saptamâna 1): responsabilizarea si particparea cetatenilor;
• 12-15 octombrie (saptamâna 2): coeziune si cooperare;
• 19-22 octombrie (saptamâna 3): Europa ecologica (în cooperare cu evenimentul anual Green Week care, de asemenea, si-a schimbat data defasurarii din iunie pentru 19-22 octombrie).
Saptamâna europeana a regiunilor si oraselor este cea mai mare întâlnire anuala de la Bruxelles dedicata politicii de coeziune. În 2019, aceasta manifestare a atins un nivel record de peste 9.300 de participanti: reprezentanti locali si regionali, autoritati de gestionare a fondurilor UE, promotori de proiecte, experti, universitari, finantisti si reprezentanti de companii, etc.), dar si peste 300 de media.   Înscrierile pentru participare la seminarii, ateliere si conferinte sunt prevazute a fi deschise la mijlocul lunii iulie, un mesaj de informare va fi trimis de echipa UNCJR de la Bruxelles.

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe