OPORTUNITATI

Lansarea cererilor de candidatura pentru evenimentul "Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor", editia a 18-a, 12-15 octombrie 2020Comitetul Regiunilor si Comisia Europeana au lansat la 30 ianuarie a.c. cea de-a 18-a editie a evenimentului „Saptamâna europeana a regiunilor si oraselor”(EWRC), manifestare declarata cel mai mare eveniment institutional la nivel european (9.000 de participanti anul trecut si peste 330 de reuniuni), care va avea loc la Bruxelles, în perioada 12 - 15 octombrie 2020.   Editia 2020 va fi conceputa în jurul a 3 prioritati tematice identificate printr-un sondaj public online. Cele 3 tematici decise prin vot de participantii la sondaj sunt:

    Europa verde; Coeziune si Cooperare; Responsabilizarea cetatenilor.
  Tipurile de evenimente la care se poate depune o candidatura:
    sesiuni de discutii EURegions; dezbateri sub forma întâlnirilor întrebari/raspunsuri pe teme propuse; laboratoare participative; ateliere si mese rotunde; expozitii; degustari de produse traditonale locale/regionale, dezbateri politice si dialoguri cu cetatenii, etc.
Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor: 27 martie 2020 (un calendar detaliat se regaseste pe xebsite-ul evenimentului).   Cine este eligibil si cum se poate participa:
    sunt invitate sa-si prezinte candidatura pentru participare administratiile nationale/centrale care au rol de autoritate de management, institutiile europene (mai ales membrii CoR si cei ai Parlamentului European), administratiile locale, judetene si regionale, asociatiile lor, structurile de tip GECT, universitatile, mass-media, companiile, alte entitati publice si private, etc.;  tarile eligibile – statele membre, inclusiv Marea Britanie, statele Spatiului Economic European, tarile care beneficiaza de IPA – Instrumentul pentru Pre-aderare, tarile vecine UE care beneficiaza de Instrumentul European pentru Vecinatate (ENI). se poate participa în 2 feluri: a) prin organizarea unor parteneriate regionale si b) individual, ca entitate considerata partener al evenimentului, prin organizarea oricarui tip de activitate din cele enumerate mai sus si in ghidul participantului.
  ImportantRegiunile si orasele care cauta parteneri cu care doresc sa colaboreze, pot utiliza instrumentul de cautare a partenerilor pâna cel mai târziu la 19 februarie a.c. O imagine de ansamblu cu rezultatele celor inscrisi va fi publicata pe site-ul evenimentului.   Evenimentele de la Bruxelles se vor organiza în 3 tipuri de locatii:
    ale parteneriatelor regionale, diferite birouri regionale, etc.; la centrul de conferinte THE SQUARE, la Comitetul Regiunilor.
  Conditiile pentru eligibilitatea unui parteneriat regional, în calitate de organizator al unei dezbateri, au fost putin modificate spre deosebire de editiile anterioare. Noutatile sunt:
    parteneriatul trebuie sa fie constituit din minimum 3 si maximum 12 parteneri (judete/orase/regiuni implicate în managementul/implementarea fondurilor structurale si de investitii) si sa reprezinte cel putin 3 state membre ale UE; prioritate la evaluare vor avea evenimentele la care participa membri ai Comitetului Regiunilor;
-     pentru a facilita organizarea dezbaterilor in locatii din afare celor clasice/institutii europene si Square Centre, parteneriatul regional are nevoie de o sala de maximum 50 locuri si nu 90, ca in trecut. - parteneriatele trebuie sa aibe cel putin o entitate dintr-un stat membru al UE care sa participe. Contact direct pentru detalii sau nelamuriri: la Comitetul Regiunilor: [email protected] sau/si la Comisia Europeana : [email protected] .   * În 2020, programele Interreg îsi vor sarbatori 30 de ani de existenta. Saptamâna europeana a regiunilor si oraselor va fi o oportunitate de a marca aceasta etapa importanta înainte de evenimentul anual Interreg din 15-16 octombrie 2020 ce va avea loc la centrul de conferinte „The Square”.   De notat ca, in afara evenimentelor oficiale, pot fi organizate si „side event”-uri (depunerea aplicatiilor: 6.07.2020, inchiderea aplicatiilor: 2 septembrie 2020), etc.   Toate detaliile organizarii si participarii se regasesc la adresa: https://europa.eu/regions-and-cities/

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe