OPORTUNITATI

Curs online privind cooperarea descentralizata destinat expertilor/personalului administrativ din administratiile locale si alesilor locali, 17 aprilie - 30 iunie 2018Observatorul Cooperarii Descentralizate si Universitatea pentru studii la distanta din Catalonia (UOC), Spania, au lansat cea de-a treia editie a cursului de formare online privind cooperarea descentralizata. Prezentare: Acest curs este o initiativa care face parte din activitatile de formare ale Observatorului, institutie condusa de Consiliul provinciei Barcelona si municipalitatea Montevideo. Scopul sau este de a evidentia si promova politicile publice locale în domeniul cooperarii descentralizate.
Pentru a promova participarea cursantilor din cât mai multe tari, Observatorul aduce o noutate fata de editiile anterioare: în acest an, cursul este disponibil în spaniola, engleza si franceza. Aceasta schimbare are în vedere faptul ca extinderea schimbului de experienta profesionala la nivel international va îmbogati instruirea. Cursul propus este o specializare care reuneste relatiile internationale si cooperarea; el este strâns legat de temele de dezvoltare si de guvernanta la nivel local. Într-o lume în care relatiile traditionale nord-sud îsi pierd importanta, aceasta formare îsi propune sa se adapteze la noua realitate a relatiilor internationale, punându-se accentul în special pe dinamica schimburilor si nu pe asistenta. Rezultatul este o formare de cinci unitati menita sa sprijine guvernele locale în eforturile lor de internationalizare. Publicul vizat: Cursul vizeaza în primul rând resposanbilii administrativi si politici pentru relatiile internationale si cooperarea pentru dezvoltare din administratiilor publice locale si regionale. Este, de asemenea, încurajata participarea altor tipuri de profesionisti, cu profiluri diferite, dar în legatura cu programele de cooperare descentralizata.
Înregistrarea este deschisa persoanelor din întreaga lume care sunt fluente într-una din limbile cursului. Obiectivele formarii: §  Identificarea avantagelor proiectiei internationale, §  Diferentierea logicii cooperarii internationale de cea a cooperarii pentru dezvoltare în cooperarea descentralizata, §  Identificarea provocarilor cooperarii descentralizate, §  Integrarea culturii parteneriatului si a concertarii, §  Dobândirea notiunilor de gestionare a initiativelor si instrumentelor de cooperare descentralizata: planificarea, stabilirea de parteneriate, gestionarea proiectelor si comunicarea, §  Cunoasterea principiilor cooperarii: aproprierea, armonizarea, alinierea, durabilitatea… §  Schimbul de experiente reale de cooperare descentralizata. Program:

Unitati
Unitatea 1: Actiunea internationala a administratiilor locale si regionale Unitatea 2: Cadrul general al cooperarii pentru dezvoltare 
Unitatea 3: Cooperarea descentralizata Unitatea 4: Modalitatile de cooperare descentralizata Unitatea 5: Gestiunea si evaluarea proiectelor de cooperare
  Logica formarii:
    §  Cursul va profita de eterogenitatea parcursurilor politice, sociale si teritoriale ale participantilor prin schimbul de experiente, §  Învatarea va avea loc prin actiune (learning by doing) si familiarizarea cu politici publice reale, bune practici si studii de caz de pe diferite continente, §  Cursul este conceput pentru a fi un laborator de idei pentru administratiile locale si un spatiu de dezbatere si discutii în jurul temelor legate de proiectia internationala, cooperarea descentralizata si cooperarea pentru dezvoltare.
Metodologie: Instruirea a fost conceputa tinând cont de profilul participantilor care exercita o activitate profesionala si nu au permanent timp la dispozitie pentru formare. Nu este necesar ca participantii sa fie conectati la Campusul virtual într-un anumit interval de timp pentru a urma cursul, fiecare putând sa-si adapteze agenda la parcursul academic propus.
Cursul are o vocatie practica accentuata. Activitati precum dezbaterile si proiectele de grup au fost prioritizate pentru a face din experientele personale ale participantilor axa centrala a pedagogiei cursului. Aceasta abordare permite aprofundarea continutului teoretic printr-o analiza critica, promovând, în acelasi timp, aplicarea conceptelor si a instrumentelor dobândite în domeniul profesional. Înainte de a începe formarea, cursul propune o „Unitate 0” care prezinta metodologia de lucru online pentru a facilita utilizarea instrumentelor de comunicare si interactiune cu ceilalti participanti.
Un profesor si un tutore de referinta însotesc participantii prin continuturi si activitati asociate fiecarei unitati. De-a lungul cursului, vor fi difuzate conferinte online ale expertilor pe diferite subiecte abordate. Metodologia utilizata va promova o mai mare proximitate între participanti. Candidatura si admitere la curs: Cursul online privind cooperarea descentralizata ofera 35 de locuri pentru fiecare dintre variantele lingvistice (spaniola, engleza si franceza). Finantata integral de Consiliul provinciei Barcelona, participarea este gratuita.

Dupa primirea cererilor, o comisie de evaluare va examina profilul candidatilor si va forma diferite grupuri pentru fiecare dintre cele trei variante lingvistice. În timpul procesului de selectie, comisia va tine cont de caracterul adecvat al profilului candidatilor si va asigura un echilibru între distributia de gen si repartitia geografica. Candidatii vor fi anuntati de rezultat prin e-mail la sfârsitul procesului de selectie.
Durata formarii este de 3 luni, iar volumul de munca este de 60 de ore. Participantii de succes vor primi o diploma de la Universitatea pentru studii la distanta din Catalonia. Date-cheie: 25 martie 2018: termenul-limita pentru înscriere 17 avril 2018: debutul cursului 30 juin 2018: sfârsitul cursului Înscriere:   Application form sau Pré-inscription au cours Contact de la Observatorul Cooperarii Descentralizate: [email protected]

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe