OPORTUNITATI

17 proiecte evaluate pozitiv pentru finantare a Comisiei europene privind cercetari legate de COVID 19La 30 ianuarie 2020, Comisia Europeana a lansat o cerere de exprimare a interesului intitulata „CORONAVIRUS-2020: Avansarea cunostintelor pentru raspunsul clinic si de sanatate publica la epidemia [COVID-19]”, cu un buget de 10 milioane EUR. ulterior crescut la 47,5 milioane EUR. O astfel de reactie rapida este posibila prin linia bugetara permanenta pentru fondurile de cercetare de urgenta pe care Comisia a prevazut-o ca parte a programelor de lucru orizontale 2020 pentru cercetarea în domeniul sanatatii.   Aceasta a permis listarea a 17 proiecte pentru finantare. În total, proiectele implica 136 de echipe de cercetare din întreaga UE si dincolo de frontierele acesteia, care vor lucra la :

    Îmbunatatirea epidemiologiei si a sanatatii publice, inclusiv pregatirea si raspunsul la epidemii. Aceste proiecte vor ajuta la dezvoltarea unor sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni si controla în mod eficient raspândirea virusului, precum si pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale; Teste rapide de diagnosticare la punctele de îngrijire pentru sanatate. Eforturile sporite se vor concentra pe permiterea lucratorilor din domeniul sanatatii, aflati în prima linie ,sa faca diagnosticul mai rapid si mai precis, ceea ce va reduce riscul de propagare suplimentara a virusului;
    · Noi tratamente, în care se va adopta o abordare dubla. În primul rând, accelerarea dezvoltarii de noi tratamente aflate în prezent în pregatire (inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali și antivirale cu spectru larg) si, în al doilea rând, screeningul si identificarea moleculelor care ar putea actiona împotriva virusului, folosind tehnici avansate de modelare si calcul.
     · Dezvoltarea de noi vaccinuri. Cercetarea se va concentra pe dezvoltarea unui vaccin profilactic si a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire si, respectiv, pentru tratament.
Lista celor 17 proiecte, promotorii acestora si alte detalii pe pagina : https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/research_and_innovation/research_by_area/documents/ec_rtd_cv-projects.pdf Precizam ca, din România, exista un singur partener implicat într-un astfel de proiect – Institutul Cantacuzino, care participa la proiectul „I-MOVE (Influenza – Monitoring Vaccine Effectiveness in Europe)”.

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe