NOUTATI

Protocol de cooperare ntre Uniunea Națională a Consiliilor Județene din Romania și Institutul de Studii Estice VarșoviaUniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a semnat un ”Protocol de cooperare” cu Institutul de Studii Estice (ISE) Varșovia, în debutul celui de-al IV-lea Congres European pentru Autoritatile Locale care s-a desfășurat în perioada 26-27 aprilie 2018 în Cracovia, Polonia. Protocolul are ca scop principal sprijinirea procesului de cooperare între cele două organizații și se va concentra, în special, pe dezvoltarea relațiilor bilaterale, pe schimburi de experiență și exemple de bune practici. De altfel, în cadrul evenimentului de semnare, Președintele Institutului de Studii Estice Varșovia, domnul Zygmunt Berdychowsky a abordat subiectul schimbului de experiență și bune practici, în special în domeniul infrastructurii, al sănătății și în cel al formării personalului calificat. ”În Polonia, în bugetul voievodatelor (regiuni n.n.) sănătatea este cea care ocupă locul doi. Voievodatele asigură în totalitate finanțarea spitalelor, în ceea ce privește cheltuielile de funcționare dar și investițiile în aparatura medicală”, a spus Berdychowsky. Pe de cealaltă parte, Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Dănuț Cristian, împuternicit de Președintele UNCJR, domnul Marian Oprișan, să semneze Protocolul de coperare a precizat faptul că în România urmează să fie construite 8 spitale noi, unul dintre acestea urmând să fie construit în Vrancea, la Focșani. ”Credem că experiența dumneavoastră în administrarea spitalelor ar putea reprezenta un avantaj real. Președintele UNCJR, domnul Marian Oprișan participă la acest proiect ambițios încă de la începuturile sale, când a fost lansat de Guvernul României. Consiliul Județean (CJ) Vrancea a demarat deja procedurile în vederea realizării documentației minimale pentru viitorul spital care va avea aproximativ 850 locuri”, a spus Dănuț Cristian, Vicepreședinte CJ Vrancea. Despre modalitățile de finanțare și politicile autorităților locale în domeniul sănătății s-au purtat discuții și în cadrul unui panel al Congresului European pentru Autoritatile Locale, sub genericul ”Local Government Health Policies - Current Trends and New Possibilities of Financing”. Protocolul de cooperare semnat între Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și Institutul de Studii Estice Varșovia, organizatorul Congresului European pentru Autoritatile Locale, prevede:

    Organizarea de proiecte și schimb reciproc de cunoștințe și experiență prin participarea la stagii de formare; Implementarea în comun a proiectelor internaționale; Schimb de experiență, know-how și bune practici între UNCJR și ISE; Stabilirea de contacte între autoritățile guvernamentale, întreprinderi, organizații și comunități, în mod eficient.
        Biroul de Presă al UNCJR

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe