OPORTUNITATI

Lansarea cererilor de candidatura pentru evenimentul "Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor", editia a 17-a, 7-10 octombrie 2019Comitetul Regiunilor si Comisia Europeana au lansat la 30 ianuarie a.c. cea de-a 17-a editie a evenimentului „Saptamâna europeana a regiunilor si oraselor”(EWRC), manifestare declarata cel mai mare eveniment institutional la nivel european (7.000 de participanti anul trecut), care va avea loc la Bruxelles, în perioada 7 - 10 octombrie 2019.   Editia 2019 se vor desfasura sub titlul generic: „Regiunile si orasele: piloni ai viitorului Uniunii europene”. Programul oficial al evenimentului va fi conceput în jurul prioritatilor tematice identificate printr-un sondaj public online realizat pâna la 18 ianuarie 2019. Primele trei tematici de interes, decise prin vot de participantii la sondaj, sunt: 1)      Viitorul UE si rolul regiunilor si oraselor; 2)      O Europa mai aproape de cetatean; 3)      O Europa mai verde/ecologica. Alte teme de interes mai sunt cele care privesc Europa sociala, conectivitatea si specializarea inteligenta, dar acestea au prezentat un interes mai mic pentru cei care au votat.   Tipurile de evenimente la care se poate depune o candidatura:

    ·         sesiuni de discutii EURegions; ·         dezbateri sub forma întâlnirilor întrebari/raspunsuri pe teme propuse; ·         laboratoare participative; ·         ateliere si mese rotunde; ·         expozitii; ·         degustari de produse traditonale locale/regionale.
Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor: 29 martie 2019   Cine este eligibil si cum se poate participa:
      sunt invitate sa-si prezinte candidatura pentru participare administratiile locale, judetene si regionale, structurile de tip GECT, universitatile, mass-media, companiile, alte entitati publice si private din Europa, etc.;  se poate participa în 2 feluri: a) prin organizarea unor parteneriate regionale si b) individual, ca entitate considerata partener al evenimentului, prin organizarea oricarui tip de activitate din cele 6 enumerate mai sus.
  Evenimentele de la Bruxelles se vor organiza în 3 tipuri de locatii: -          ale parteneriatelor regionale, -          la centrul de conferinte THE SQUARE, -          la Comitetul Regiunilor.   Conditiile pentru eligibilitatea unui parteneriat regional, în calitate de organizator al unei dezbateri, sunt, în linii mari, neschimbate fata de editiile anterioare: -          parteneriatul trebuie sa fie constituit din minimum 4 si maximum 10 parteneri (judete/orase/regiuni implicate în managementul/implementarea fondurilor structurale si de investitii) si sa reprezinte cel putin 4 state membre ale UE; -          sa fie desemnat un partener coordonator dintr-un stat membru al UE; -          sa fie organizat un eveniment la Bruxelles, dupa tipul celor mentionate mai sus; -          orasele participante trebuie sa fie capitala unui stat membru sau a unei unitati administrativ-teritoriale de nivel NUTS 1, 2 sau 3; -          regiunile si orasele din aceeasi tara, pentru fiecare parteneriat regional, nu ar trebui sa reprezinte mai mult de o treime din parteneri; -          regiunile si orasele sunt încurajate sa coopereze cu parteneri cu care nu au mai colaborat la alte editii.   NOUTATI ALE EDITIEI ACTUALE:
    ·         reuniunile parteneriatelor regionale pot fi organizate si la Comitetul Regiunilor, în cadrul Meeting Place, cu conditia participarii unor alesi politici; ·         2 ghiduri de aplicare în loc de unul, în functie de tipul de participare ales: parteneriat regional sau eveniment al unui singur partener; ·         entitatile din Spatiul Economic European au drepturi depline la participare ca cele din UE;
    în cadrul unui parteneriat regional, regiunile si orasele din aceeasi tara, nu trebui sa reprezinte mai mult de o treime din parteneri; evenimentul local nu mai este o prioritate.
  Toate detaliile organizarii si participarii se regasesc la adresa: https://europa.eu/regions-and-cities/home_en

Despre UNCJR

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România este o organizaţie neguvernamentală care reuneşte pe baza liberului consimţământ, Consiliile Judeţene din România, ca autoritati ale administratiei publice locale.Citeste mai multe